NÖDIK

Növényi Diverzitás Központ (NÖDIK) 

A Növényi Diverzitás Központ  Magyarország egyik nagy jelentőségű növényi mag- és génbankja, mely Tápiószelén található. A vad- és kultúrnövény génforrás-védelem hazai bázisintézménye, és felelős a hazai intézményekben folytatott génmegőrzési tevékenységek szakmai koordinációjáért, az Országos Bázis Tároló üzemeltetéséért, a géntartalékok Nemzeti Adatbázisának létrehozásáért, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium, illetve az Országos Génbank Tanács irányítása mellett a hazai génmegőrző tevékenységekhez kapcsolódó hazai és nemzetközi együttműködési programok koordinálásáért.

IMG_20141005_150425

 

NÖDIK tevékenysége:

A NöDiK jelenleg a szántóföldi és zöldségnövények körében teljes körű génbank tevékenységet folytat, amely a következő lépéseket foglalja magába:

 • A szántóföldi és zöldségnövény génforrások felkutatása és gyűjtése, különös tekintettel a magyar tájfajtákra és a hazai flóra mezőgazdasági szempontból fontos elemeire.
 • A gyűjtemények felszaporítása, felújító vetése, a közép- és hosszú távú megőrzéshez, valamint az értékelő vizsgálatokhoz és magcseréhez szükséges mennyiségű és minőségű szaporítóanyag biztosítása érdekében.
 • A magyar tájfajták származási, gyűjtési helyükhöz közeli, izoklimatikus körülmények közötti felszaporítása.
 • A gyűjteményes tételek nemzetközileg elfogadott deszkriptorok, úgynevezett leíró tulajdonságlisták alapján történő vizsgálata, leírása és értékelése.
 • Az intézetben fenntartott tételek és a hazai társintézetek Országos Bázisgyűjteményben szereplő tételeinek gyűjtési és passzport (magcsere során a tételt kísérő legfontosabb adatokat tartalmazó információ), valamint leíró adatainak dokumentálása.
 • A tételek megőrzése hűtött magtárolókban közép- és hosszútávon 0 és –20 0C-on, alacsony magnedvesség tartalom mellett, valamint a vegetatív úton szaporodó növények esetében szövettenyészetek formájában.
 • A Növénygenetikai Erőforrások Nemzetközi Intézete (International Plant Genetic Resources Institute, IPGRI) (jelenleg Bioversity International) által irányított Európai Együttműködési Program (European Cooperative Programme for Crop Genetic Resources Networks- ECP/GR) keretében folyó munkákban való részvétel.
 • A Nemzeti Bázis Gyűjteményben elhelyezett magminták hosszú távú megőrzése.
 • A magyar és külföldi nemesítők, felhasználók számára magminták átadása a hozzájuk kapcsolódó információval együtt.
 • A hazai kultúrnövény génmegőrző tevékenységek szakmai koordinálása.
 • A növényfajok és fajták általános és helyi jelentőségének történeti vizsgálata és a szakoktatásban és ismeretterjesztésben való részvétel.
 • A megőrzött tételek taxonómiai ellenőrzése, citológiai, beltartalmi és biokémiai-genetikai jellemzése együttműködés keretében.
 • A nemzetközi együttműködési programokban való részvétel és a magyar részvétel szakmai koordinációja.
 • A Pannon Magbank tevékenysége révén vadon élő növényfajok ex situ megőrzése
 • „Gyümölcsész megállapodás”

 

paradicsom-1024x768

 

Ingyenes magminta kérés

Ha valaki kedvet érez a kertészkedéshez és szívesen kipróbálná a magbankban őrzött növényeket, tájfajtákat, erre is lehetőséget biztosít az intézmény. Minden évben tavasszal meghirdetnek „magminta kérési akciót”, melynek keretében számos növényfajt kínálnak mag formájában, és ingyen lehet belőle kérni.

A mintakérés lehetősége: www.mintakeres.hu 

mintakeres

Szemléletformálás

Vitathatatlan szerepet kap mindezek mellett az oktatás segítése, még inkább a szemléletformálás, legyen szó leendő szakemberekről, vagy lelkes kertbarátokról, élelmiszeripari kis- és nagyvállalatokról. Az intézmény folyamatos várja az érdeklődőket szakmai körbevezetésre, mely minden korosztály számára rejt magában érdekes, látványos, játékos ismeretszerzést és kikapcsolódást.

Jelentkezés szakvezetésre: www.nodik.hu/?page_id=2562

A tárlatvezetés az időjárástól független botanikai sétával indul, melynek keretében látogatók 15-20 perces bevezető során kapnak betekintést az intézet tevékenységének hátterébe, a vadon élő őshonos flóra megőrzésének fontosságába, „hasznába”. A botanikus kertből kiérve a következő állomás a Pannon Magbank laborja, ahol minden korosztály számára érdekes formában mutatják be az ott zajló munkát és látványos vizsgálati eszközöket. Bemutatják, milyen állomásokon megy keresztül a természetben előtalált termés és mag, mire lelkes gyűjtőktől a szárítókba, ill. hűtött tárolókba kerül. A tanulmányút végeztével újabb 15 perces, az intézeti tavat is érintő sétát követően a Pannon Magbank állandó kiállítása tekinthető meg. A tóparton mindezeken felül lehetőség nyílik a hozott tízórai zöld környezetben való elköltésére és szabadtéri játékokra.

Meghívó

 

Hivatalos honlap: www.nodik.hu

Facebook oldal: www.facebook.com/NovenyiDiverzitasKozpont