Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban

A hüvelyes növények jelentősége a takarmányozásban és a humán táplálkozásban régóta ismert. Kedvező kémiai összetételüknek köszönhetően nemcsak energiát szolgáltatnak az emberi szervezet számára, hanem a rostokon, fehérjéken, fitoszterineken keresztül egészségvédő tulajdonságokkal is rendelkeznek. A nemzetközi és magyar táplálkozási ajánlások javasolják rendszeres fogyasztásukat. Gasztronómiai szempontból értékes alapanyagnak számítanak, ugyanis sokféle köret, leves, krém készíthető belőlük. A hüvelyesek táplálkozási jelentőségét mutatja az is, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a 2016-os évet a Hüvelyesek Nemzetközi Évének nyilvánította, hangsúlyozva a növénycsoport sokféleségét, értékeit, pozitív hatásait.

ea_borito1

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?