Hüvelyesek – Tápláló magvak a fenntartható jövőért címmel jelentett meg egy kiadványt a FAO.
A könyv egyrészről részletes ismertetőt ad a hüvelyesek jelentőségéről, másrészről pedig több mint 30 ételreceptet mutat be, melyeket mesterszakácsok elkészítettek és szépen illusztráltak.
A könyv 5 fő részből áll:
I.rész: Hüvelyesek általános áttekintése és a világon elterjedt főbb fajták tömör ismertetése.
II. rész: Hüvelyes ételek elkészítése lépésről lépésre
III. rész: Hüvelyesek jelentősége táplálkozás, egészség, klímaváltozás, biodiverzitás és éllemiszerbiztonság területén
IV. rész: Hogyan termesszünk egyszerűen hüvelyeseket kiskertünkben? Hogy működik a hüvelyesek ipari méretű termesztése, kereskedelme? Főbb előállítók, importőrök, exportőrök bemutatása.
V.rész: Barangolás különböző nemzetek konyhájában. Történelem, kultúra és hüvelyesek.
A kötet angol nyelven érhető el ide kattintva: http://www.fao.org/3/a-i5528e.pdf