Hozzávalók kb. 8 személyre:
- 1,6 kg marhalábszár
- 10 dkg füstölt szalonna
- 3 közepes fej vöröshagyma
- 2 paradicsom
- 2 paprika
- 80 dkg szárazbab
- 2 nagy csomag leveszöldség
- 90 dkg (lehetőleg) rózsaburgonya
- 6 gerezd fokhagyma vagy 1 evőkanál fokhagymakrém
- 6 babérlevél vagy őrölt babérlevél
- olaj
- só
- bors
- ételízesítő
- 7-8 evőkanál pirospaprika (ebből 2 evőkanál lehet csípős is)
- 3 füstölthús kocka
Elkészítés: A babot előző este beáztatjuk. A fölforrósított olajon megpirítjuk az apróra vágott szalonnát, és ezen üvegesre pirítjuk a fölaprított vöröshagymát. Beletesszük a kockára vágott húst, zsírjára sütjük, majd pirospaprikával meghintjük, átforgatjuk, és kevés vízzel fölöntjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd babérlevéllel ízesítve lassú tűzön félpuhára főzzük a húst. Ekkor beleszórjuk a babot, a kockára vágott paradicsomot, paprikát, leveszöldséget, és annyi vizet adunk hozzá, hogy az bőven ellepje. Végül után fűszerezzük kevés paprikával. Ilyenkor sózzuk, ételízesítővel és borssal ízesítjük. Amikor a hús megpuhult, beledobjuk a megtisztított és felkockázott burgonyát, majd lassan rotyogtatva készre főzzük.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/babgulyas-bogracsban-gazdagon.recept