Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes zeller (vigyázzunk, ne legyen fás!)
- 1 zsemle
- 30 dkg fehér bab, konzerv
- 1 tojás
- 1 evőkanál vágott petrezselyem
- A mártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 4 dl tej
- 20 dkg reszelt sajt
- 1 csipet őrölt szerecsendió
Előkészítés:
A zellert megtisztítjuk, kettévágjuk és kikaparjuk a belsét, majd sós vízben megfőzzük, a törmelékkel együtt. (Vigyázni kell, nehogy túl puhára főzzük.) Amikor megfőtt, kiszedjük, és hideg vízbe tesszük.
Elkészítés:
1. A zsemlét vízbe beáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A babot leszűrjük, átpasszírozzuk. A zeller kikapart belsejét is összetörjük. A zsemlét összekeverjük a babpürével, az áttört zellerrel, a tojással, és sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük. Ezt a tölteléket töltjük a zellergumókba, majd hőálló tálba ültetjük.
2. Megolvasztjuk a vajat, a lisztet habzásig hevítjük rajta. Beleöntjük a tejet, jól elkeverjük, megsózzuk, jól kiforraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a sajt háromnegyedét, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük, és ismét jól elkeverjük. A mártást a zellerekre öntjük.
3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A zeller tetejére szórjuk a megmaradt sajtot, és a sütőben pirosra sütjük. Forrón tálaljuk.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/babkremmel-toltott-zeller-sajtmartasban-sutve.recept