Hozzávalók 6 személyre:
- 20 dkg bab
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál köménymag
- 30 dkg szálas savanyú káposzta
- 4 babérlevél
- 25 dkg füstölt hús
- 25 dkg szárazkolbász
- 1 evőkanál liszt
- 4 kicsi cipó
- 2 dl tejföl
Előkészítés: A babot előző este beáztatjuk. Másnap leszűrjük, feltesszük főzni, majd 10-15 perc múlva leöntjük róla a vizet, és tiszta sós vízben kb. 60 percet ismét főzzük (ha nincs benne fekete bab, akkor nem kell kicserélni a vizet), amíg félpuha lesz. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Rádobjuk a köménymagot, és felöntjük 2-2,5 l vízzel. Beletesszük a savanyú káposztát (ízlés szerint átöblítve és késsel átvágva), a babérlevelet, sót, és a leszűrt félig főtt babot. A füstölt húst kisebb kockákra vágjuk, beletesszük a levesbe, és 60-80 percig főzzük kíméletesen, amíg a bab megpuhul, közben pótoljuk az elfövő vizet. A kolbászt fél karikákra vágjuk. Amikor puha a bab, beletesszük a kolbászt. A maradék olajat felmelegítjük, rátesszük a lisztet (folyós legyen az állaga), és zsemleszínűre pirítjuk. Belekeverjük a zúzott fokhagymát, és a levesbe öntjük. Vigyázni kell, mert erősen forrni fog! Elkeverjük a levesben, és még 10 percig forraljuk. Közben a cipók tetejét levágjuk, kikaparjuk a belét, és 180 C-fokra előmelegített sütőben kicsit megpirítjuk. Amikor elkészült a leves, belemerjük a cipókba, tetejére tejfölt teszünk, és azonnal tálaljuk, különben elázik a cipó.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/kaposztas-bableves-cipoban.recept