HARIRA (MAROKKÓI LENCSELEVES)

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirke- vagy pulykamell
  • 2 nagy fej hagyma durvára vágva
  • 15 dkg csicseriborsó, éjszakára vízbe áztatva
    (csicseriborsó konzervet használok, nem kell áztatni és nem kell sokáig főzni)
  • 15 dkg lencse, leöblítve
    (lencsekonzervet használok, egy egész dobozzal belemehet)
  • 50 dkg paradicsom hámozva és kockára vágva
  • 4 szárzeller meghámozva és felkockázva
  • 1 csapott evőkanál paradicsompüré
  • 1 kávéskanál frissen őrölt bors
  • fél kávéskanál gyömbérpor
  • 2 rúd fahéj (ha nincs rúd, akkor jó az őrölt fahéj is)
  • csipetnyi sáfrány és/vagy (ugyanannyi) kurkuma
  • 4-5 csapott evőkanál liszt 8-10 evőkanál vízben finomra keverve
    (egy napig meleg helyen állni hagyjuk, kovászolódni)
  • kevés chillipor sem árt neki, főleg, ha szereted a csípős ételeket

Elkészítés: A húst először blansírozzuk: hideg vízben feltesszük, felforraljuk, a vizet leöntjük, majd ismét felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a hagymát, a paradicsomot, a zellert és a fűszereket. További 1/4 órát forraljuk. Ha a víz túlságosan elpárolog, pótoljuk. Aztán beletesszük a lencsét és a csicseriborsót. Hozzáadjuk az egy-kétnapos kovászt. Közben erőteljesen keverjük, nehogy megcsomósodjon. További 10-15 percig főzzük.

A levesben a hús és a zöldség is eléggé szétmállik, a végeredmény egy sűrű, erőt adó étel. Ha úgy tetszik: átmenet a leves és a főzelék között. Frissen tépett petrezselyemmel és korianderlevéllel tálaljuk.

Forrás: http://www.mindmegette.hu/harira-marokkoi-lencseleves.recept

Vélemény, hozzászólás?