Hozzávalók:
- 50 dkg csirke- vagy pulykamell
- 2 nagy fej hagyma durvára vágva
- 15 dkg csicseriborsó, éjszakára vízbe áztatva
(csicseriborsó konzervet használok, nem kell áztatni és nem kell sokáig főzni) - 15 dkg lencse, leöblítve
(lencsekonzervet használok, egy egész dobozzal belemehet) - 50 dkg paradicsom hámozva és kockára vágva
- 4 szárzeller meghámozva és felkockázva
- 1 csapott evőkanál paradicsompüré
- 1 kávéskanál frissen őrölt bors
- fél kávéskanál gyömbérpor
- 2 rúd fahéj (ha nincs rúd, akkor jó az őrölt fahéj is)
- csipetnyi sáfrány és/vagy (ugyanannyi) kurkuma
- 4-5 csapott evőkanál liszt 8-10 evőkanál vízben finomra keverve
(egy napig meleg helyen állni hagyjuk, kovászolódni) - kevés chillipor sem árt neki, főleg, ha szereted a csípős ételeket
Elkészítés: A húst először blansírozzuk: hideg vízben feltesszük, felforraljuk, a vizet leöntjük, majd ismét felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a hagymát, a paradicsomot, a zellert és a fűszereket. További 1/4 órát forraljuk. Ha a víz túlságosan elpárolog, pótoljuk. Aztán beletesszük a lencsét és a csicseriborsót. Hozzáadjuk az egy-kétnapos kovászt. Közben erőteljesen keverjük, nehogy megcsomósodjon. További 10-15 percig főzzük.
A levesben a hús és a zöldség is eléggé szétmállik, a végeredmény egy sűrű, erőt adó étel. Ha úgy tetszik: átmenet a leves és a főzelék között. Frissen tépett petrezselyemmel és korianderlevéllel tálaljuk.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/harira-marokkoi-lencseleves.recept